Na drie jaar weer nieuwe editie van Raalte on Ice

Van vrijdag 9 december tot en met zondag 8 januari weer ijsbaan op de Markt

Na een gedwongen onderbreking van drie jaar staat de Markt in Raalte rond de jaarwisseling weer in het teken van de (vierde) editie van ‘Raalte on Ice’. Van vrijdag 9 december tot en met zondag 8 januari kan de jeugd schaatsen op de tijdelijke ijsbaan en kunnen volwassenen zich uitleven met de curlingcompetitie. Omdat de reconstructie van de Markt inmiddels begonnen is, zijn er enkele veranderingen. De baan met overkapping blijft even groot, maar krijgt nu vier open kanten. En er komt een aparte, losstaande tent voor de horeca in het populaire IJscafé.

Het was een puzzel om de vierde editie van Raalte on Ice te organiseren, zo vertelt voorzitter Martijn ter Haar. “Door corona is het hele landschap in de evenementenbranche flink veranderd. We moesten bijvoorbeeld flink zoeken naar een bedrijf dat de overkapping gaat leveren.” Daarnaast zijn er de nu gestarte werkzaamheden voor de reconstructie van de Markt. Klink-Nijland is inmiddels aan de slag gegaan op het (verhoogde) deel van de Markt aan de kant van de Plaskerk. “Bij onze voorbereidingen was niet direct vanaf het begin duidelijk hoe de planning van dat werk zou zijn. Daarom hebben we gekozen voor een ijsbaan en een aparte tent voor het IJscafé waar Benny Poppe van de Zwaan de scepter zal zwaaien”, vertelt bestuurslid Roné van der Vliet. Wat dus kan betekenen dat er ook na de komende editie een vervolg komt. Secretaris Raymond Rienties houdt daarvoor nog een kleine slag om de armen; “Met de huidige opzet kunnen we in ieder geval komende jaren terecht op het evenementendeel van de gereconstrueerde Markt.” Want financieel alles rond krijgen blijft een flinke uitdaging, zo geeft de voorzitter toe. “We hebben bewust de kaarten voor een dagje schaatsen niet duurder gemaakt, die blijven 6 euro. Gelukkig zijn de meeste sponsors ons trouw gebleven. En ook van de gemeente Raalte krijgen we veel steun bij de organisatie.”
En dan zijn er nog de dit jaar enorm gestegen energieprijzen. Het maken en exploiteren van een tijdelijke ijsbaan kost uiteraard energie, ook al levert het gebruikte systeem van leverancier Ice-World een besparing op tot 40 procent. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, compenseert het bedrijf in Soest daarom 100 procent van haar CO2-uitstoot met de aanplant van mangrovebossen in Myanmar. Zo mogelijk worden alternatieve brandstoffen zoals sojabiodiesel gebruikt, worden alle materialen gerecycled en wordt er alleen met milieuvriendelijke koelmiddelen gewerkt.

‘Terechte vraag’
Toch snapt het bestuur van Raalte on Ice best dat er misschien vragen zullen komen; moet je in een tijd van hoge energieprijzen, waarbij sommigen moeite hebben om de gas- en stroomrekening te betalen, wel een tijdelijke ijsbaan willen hebben? “Het is ook een heel terechte vraag, maar het is en blijft natuurlijk heel belangrijk dat we kinderen in beweging krijgen. En dat kan met een dagje lekker schaatsen dus. Sinds de vorige keer in 2019 is er al weer bijna een nieuwe generatie schooljeugd. We hebben inmiddels de Raalter scholen geïnformeerd over de mogelijkheden om klassikaal of met de hele school te komen schaatsen en daar zijn de reacties erg enthousiast.” Rienties: “En net als met de feestverlichting in het Raalter centrum is het toch ook mooi dat er in die periode rond kerst en Oud en Nieuw een feestelijke sfeer in het dorp is. En dat er wat leuks gebeurt zoals dus Raalte on Ice.”

De vierde editie is qua programma verder in grote lijnen ongewijzigd. Emily Poppe volgt Miriam Poppe op als coördinator van de populaire curlingcompetitie ’s avonds voor bedrijfs-, familie- en vriendenteams; de krasse Jan Holterman wordt weer gevraagd om schaatslessen aan de Raalter jeugd te geven en de mannen van de Roalter Jongs zijn elke dag aanwezig voor het uitlenen en inleveren van de speciale schaatsen. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *